Almanya, eğitimine devam etmek isteyenlerin ilk tercihlerinden biri ve bu da birçok göçmen için Almanca öğrenmeyi öncelik haline getirdi. Bu yazımızda Almanya’ya eğitim amaçlı göçün farklı yöntemlerini tartışacağız ve bunların önemli ayrıntılarını kontrol edeceksiniz.
Beyaz Gelecek danışmanlarının tavsiyesi ve desteği ile Almanya’ya eğitim amaçlı göç yolunu sizin için kolay ve mümkün hale getirebilirsiniz.
ALMANYA’YA EĞİTİM AMAÇLI GÖÇ
Bu makalede ele alınan başlıklar şunlardır:
Almanya’ya yönelik bu eğitim amaçlı göç dalgasının çeşitli nedenleri var ve bunların en önemlilerinden bazılarını aşağıda sıralıyoruz:
Alman üniversitelerinin dünya üniversiteleri arasında üst sıralarda yer alması her yıl pek çok ilgili insanı bu ülkeye çekmektedir. Çünkü Alman üniversitelerinden diploma almak, AB ülkelerinde iyi bir iş pozisyonu bulmakla eşdeğerdir.
Alman üniversitelerinde verilen dersler çok çeşitli ve pek çok dalı kapsıyor ve bu üniversitelerde deyim yerindeyse tavuktan insan hayatına kadar kendimizi bulabiliyoruz. Ayrıca daha sonra tartışacağımız ilginç Ausbildung kurslarını da unutmamalıyız.
Ekonomik istikrarı, siyasi istikrarı, meritokrasiye dayalı sistemi, birçok iş olanağını, Almanların yabancılara çalışma ilgisini ve bu ülkenin örnek güvenliğini unutmamalıyız. En çekici olan son nokta, Alman devlet üniversitelerinde eğitim almanın düşük maliyetidir; bu, iyi bir özgeçmişe sahip ancak çok fazla parası olmayan öğrencileri cezbeder.
Almanya’ya eğitim amaçlı göçün genel koşulları
- Dil: Alman üniversitelerinde okumayı düşünüyorsanız ilk adım Almanca öğrenmektir. Maliyetleri daha düşük olan tüm Alman devlet üniversiteleri, bu düşük maliyetli hizmetleri Almanca bilenlere sunmaktadır.
Dil seviyenizi ölçmek ve geçerli bir sertifika almak için katılabileceğiniz çeşitli dil testleri bulunmaktadır. İki ana test olan GOETHE ve TESTDAF, belgeleri Alman üniversiteleri tarafından onaylanmış geçerli testlerdir.
- Üniversiteye giriş sınavı: Alman devlet üniversitelerine kabul edilmek istiyorsanız bu üniversitelerin giriş sınavlarına katılmak zorundasınız.
TESTAS sınavı hem İngilizce hem de Almanca dillerinde yapılır ve akademik seviyenizi ölçmek için kullanılır.
TMS sınavı yalnızca Alman tıp ve diş hekimliğine katılmayı planlayanlar içindir.
- Mali yetenek: Diğer tüm göçmenlik prosedürlerinde olduğu gibi, mali durum kanıtı gereklidir ve bu olmadan göç edemezsiniz. Finansal güçlenmeden diğer yazılarımızda bahsetmiştik, burada da değineceğiz.
Mali, gideceğiniz ülkede bir yıl boyunca masraflarınızı karşılamaya yetecek kadar paranız olduğunu kanıtlamanız gerektiği anlamına gelir ve bu miktar ülkeden ülkeye ve bir göçmenlik yönteminden diğerine değişir.
Almanya’da gerekli mali kaynak 12 bin euro (aylık 750 euro) civarında.
- Yaş : Yaş, Alman üniversitelerine kabul edilirken dikkate almamanız gereken önemli bir faktördür ve yaşınız belirtilen aralıkta değilse, diğer ülkelere göre çok daha zor bir yol sizi bekliyor demektir.
Aşağıdaki tabloya dikkat edin
23 Yıl | Lisans derecesine kabul için uygun maksimum yaş |
23 Yıl | Tıp alanlarına kabul için maksimum uygun yaş |
30 yıl | Lisans derecesine kabul için uygun maksimum yaş |
31 yıl | Doktora derecesine kabul için uygun maksimum yaş |
Üniversite eğitimi için ödeme
Her yer karmaşık olduğu için Alman üniversiteleri oldukça düşük maliyetlidir ancak Alman devlet üniversitelerinin çok düşük ücretler aldığını unutmayın, bu üniversitelerde öğrenim görmek için iyi derecede Almanca bilmeniz ve üniversiteye giriş sınavını geçmeniz gerekmektedir.
Ancak Almanca diliniz ya da akademik durumunuz iyi değilse Almanya’daki devlet üniversitelerinden daha pahalı olmasına rağmen benzer ülkelere göre daha düşük maliyetlere sahip olan özel üniversite seçeneğine odaklanabilirsiniz.
Alman üniversitelerinde eğitim almanın tahmini maliyetleri
Bölüm | Yaklaşık Maliyet |
Uzman | Devlet Üniversiteleri:Dönem başına 140 ila 1500 Özel üniversiteler: 5.000 ila 25.000 Euro |
Kıdemli | Devlet üniversiteleri: dönem başına 140 ila 1500 Özel üniversiteler: 3.730 ila 33.000 Euro |
Doktora | Devlet üniversiteleri: dönem başına 140 ila 1500 Özel üniversiteler: 0 ila 12.600 Euro |
Koşullara, dünya çapındaki tüm üniversiteler için gerekli olan, daha önce eğitim almış olmak, denkliği ve istenilen üniversiteden kabul almanın da eklenmesi gerektiğini söylemeye gerek yok.
Artık ana koşulları kontrol ettiğimize göre farklı seviyelerde çalışmaya geçiyoruz
Lisans düzeyinde Almanya’ya eğitim amaçlı göç:
Almanya’da pek çok üniversite lisans öğrencisi kabul etmeye istekli ancak dediğimiz gibi yaş konusuna çok dikkat etmelisiniz. Akademik sohbet yapmamak Alman üniversitelerinde çok önemli ve bu üniversitelerde lisans dersleri yaklaşık 3-4 yıl sürüyor.
Dil de çok önemli, özellikle devlet üniversitelerine kabul edilmek istiyorsanız minimum seviyede Almanca bilgisine sahip olmanız gerekir. Tabii ki, en az IELTS 6 puanı almanız gereken İngilizce konuşulan üniversitelerden de kabul alabilirsiniz.
Bir diğer önemli nokta ise Alman üniversitelerine kabulde belgelerin eşitlenmesi meselesidir. Eğer dereceniz Almanca derecelerine eşdeğer değilse öncelikle Almanya’daki üniversite kurslarına katılmalı ve final sınavını (FSP) başarıyla geçmelisiniz.
Önemli Not: Bu testi Almanca dil sınavlarıyla karıştırmayın.
Bu test, Alman üniversitelerine girmeye bilimsel olarak hazır olduğunuz anlamına gelir ve kolejlere giriş aşamasında FSP sınavını geçebilmek için Almanca dil sertifikası sunmanız gerekir.
Yüksek lisans düzeyinde Almanya’ya eğitim amaçlı göç:
Lisans diplomanızı aldıysanız eğitiminize devam etmek için Almanya’ya gidebilirsiniz. Bu ülkede yüksek lisans eğitimi alma süresi bir ile iki yıl arasında sürmektedir ve bu, seçtiğiniz alanla doğrudan ilgilidir.
Lisans dersinde olduğu gibi akademik sohbeti de unutmayın ve lisans diplomanızı aldıktan bu yana 4-5 yıldan fazla zaman geçtiyse güçlü bir yüksek lisans planı yazarak bunu iyi anlatmaya çalışın.
Doktora düzeyinde Almanya’ya eğitim göçü:
Almanya’da eğitim almak bu noktada kolay bir iş değil ve bu da bu ülkedeki üniversite seviyesinin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Alman üniversitelerine başvurup kabul alabilmek için mutlaka güçlü bir özgeçmişe sahip olmanız, araştırma alanlarında ve makalelerde iyi bir geçmişe sahip olmanız, ayrıca lisans ve yüksek lisans notlarınızın da yüksek olması gerekir.
Süreç, profesörlerin kabulünüz için bir görüşme yapması ve bazen bu görüşmelerin birkaç kez tekrarlanmasıdır.
Tekrar vurguluyoruz, Almanca dil puanınızın çok yüksek seviyede olması gerekiyor.
Tıp ve diş hekimliği için Almanya’ya eğitim amaçlı göç:
- Bu ülkedeki doktorların gelirlerinin iyi olduğu göz önüne alındığında, birçok insan bu ülkede tıp ve yan dallarını okumakla ilgileniyor.
- Doktora derecesinde olduğu gibi, iyi bir dil puanı ve kimya ve biyoloji gibi derslerde iyi notlar çok önemlidir.
- Almanya’da tıp ve diş hekimliği eğitimi yaklaşık 5-6 yıl sürüyor.
Alman üniversitelerinden burs alma
Dünyadaki tüm iyi üniversiteler gibi Alman üniversiteleri de yetenekli öğrencileri çekmekle ilgileniyor ve onlara iyi burslar sunuyor. Alman üniversitelerinden burs almanın ilk adımı çok güçlü bir özgeçmiş sunmaktır.
Mükemmel bilimsel ve araştırma geçmişi
- Ödüller ve takdir mektupları
- Makaleler ve araştırma makaleleri
- Konferans ve seminerlere katılım sertifikaları
Hepsi burs alma şansınızı artırıyor.
Almanya’daki burs türleri
Almanya’da burslar hem kamu hem de özel sektörde sunulmaktadır. Devlet bursları hükümet tarafından sağlanır ve çeşitli üniversiteleri kapsar. Özel burslar üniversitenin kendisinden ya da uluslararası öğrencileri desteklemek amacıyla kurulmuş özel kuruluşlardan alınabilmektedir.
İki ünlü Alman hükümeti bursu
Burs TAPU: Bu burs her düzeydeki öğrencileri kapsamakta olup miktarı üniversitenize ve öğrenim alanınıza göre değişmektedir.
Burs Erasmus Mundus: Lisans ve doktora öğrencilerine yönelik olan bu burs, 200’den fazla farklı dsiplini kapsamakta olup, tutarları büyük oranda harcamalarınızı karşılayabilecek düzeydedir. Bu bursun ilginç yanı birden fazla üniversitede öğrenim görme imkânının olmasıdır. Yani bu bursu alarak iki yıl bir üniversitede, iki yıl başka bir Avrupa ülkesinde ve başka bir üniversitede eğitim alabilirsiniz.
Almanya’da başka burs türleri de vardır. Bu ülkede eğitim almayı düşünüyorsanız Alman Eğitim Danışmanları Bölümü burs almanıza yardımcı olabilir.
Almanya’da öğrenci çalışması
Alman eğitim sistemi, bir öğrenci olarak ilk görevinizin ders çalışmak olduğuna inanmaktadır. Bu nedenle öğrenci çalışmalarının sınırları vardır.
Almanya’da haftada yaklaşık 11 saat çalışabilirsiniz ve aylık çalışma saatlerinizin toplamı 47 saatten fazla olmamalıdır ve öğrencilerin Almanya’da çalışmak karşılığında aldıkları asgari ücret saat başına 9,5 Euro’dur.
Önemli Not: Vergi ödemek zorunda değilsiniz ve bu da işverenlerin öğrenci çekme konusuna ilgi duymasını sağlar.
Almanya’da okuduktan sonra çalışma izni
Almanya’daki eğitiminizi tamamladıktan sonra size iş bulmanız için 18 ay süre verilecektir. Bu dönemde uygun bir iş bulabilirseniz ikamet türünüzü çalışma ikametine dönüştürebilir ve bu ülkede kalabilirsiniz.
Almanya’daki Ausbildung kursları
Ausbildung kursları, Almanya’da eğitimin Türkiye’de ki teknik ve mesleki kurslara benzer, teorik ve pratik eğitime dayalı ve çoğunlukla marangoz, kasap, hemşire vb. gibi beden dersleri etrafında yapıldığı mesleki eğitim kurslarıdır.
Bu kurslardan mezun olanlar vasıflı işçi olarak biliniyor ve birçok iş fırsatına sahip olacaklar, bu nedenle nihai varış noktası olarak Almanya’yı seçenler için bu kurslara katılmak onları iş piyasasına hızlı bir şekilde getiren bir kısayol gibi.
Bu kursların artılarını ve eksilerini birlikte inceleyelim:
Ausbildung Avantajları:
Kısa eğitim süresi: Üniversiteye göre daha kısa sürede bu kurslara katılarak iş piyasasının fazla olduğu bir alanı öğrenecek ve daha sonra kolayca işe alınacaksınız.
Düşük maliyetli: Bu kurslara katılım üniversiteye göre çok daha ucuzdur. Üniversite diplomasına gerek yok. Bu kurslara sadece diploma ile katılabilirsiniz ve herhangi bir yüksek öğrenime ihtiyacınız yoktur.
Orta dil seviyesi: Bu kurslar için üniversitede olduğu gibi Almancaya çok fazla hakim olmanıza gerek yok ve bu kursların bazılarında B1 dil derecesi ile katılabilirsiniz ancak bazılarında en azından B2’ye sahip olmanız gerekir.
Maaş: Bu kursların bazılarında eğitiminiz boyunca aylık 900 ile 1500 euro arası maaş da alacaksınız. Birçok iş olanağına sahip olmak
Teorik ve uygulamalı eğitimin bir arada verilmesi sayesinde mezun olduktan sonra iş piyasasına girmeye hazır olacak ve hemen iş bulabileceksiniz.
Şimdi Ausbildung kurslarının olumsuz noktalarına geçiyoruz:
Ausbildung Dezavantajları:
Yaş şartı: Bu kurslara katılım için katı yaş gereksinimleri bulunmaktadır ve en iyi durumda bu kurslara yalnızca 25 yaşına kadar katılabilir.
Sınırlı ilerleme: Belirli bir alanda, daha çok idari işler olarak kalan belirli bir mesleği öğrenirsiniz, genellikle kariyer ilerlemesi olasılığı yoktur ve bu kurslarda yönetim pozisyonları sunulmaz.
Eğitimi daha üst seviyelere taşımanın imkansızlığı: Bu alanlar teorik değil uygulamalı alanlar olduğundan, yüksek lisans sonrası derslerde bu dersin alanlarını çalışmaya devam etmek genellikle mümkün değildir.
Düşük ücretler: Belki de bu kursların en büyük dezavantajı alacağınız maaş miktarıdır. Genellikle bu kurslara katılan ve işgücü piyasasına ilgi duyanların ücretleri diğer işlerin ücretlerinden biraz daha düşüktür.
Ausbildung kurslarına nasıl başvurulur
Bu kurslara katılmak için öncelikle temel koşullara (dil ve yaş) sahip olduğunuzdan emin olun, ardından bu kursları veren farklı okulları bulun ve ardından kursa katılmak için başvuruda bulunun.
Bu kurslara kabul için kişileri değerlendirmede en önemli faktörlerden biri dil yeterliliğidir, dolayısıyla bu kurslara B1 Almanca dil yeterliliği ile katılmak mümkün olsa da, dil yeterliliğiniz ne kadar yüksekse şansınız o kadar artar.
Eğitim amaçlı göç yoluyla Alman pasaportu almak
Bu noktaya defalarca değindik, herhangi bir ülkede okumak, o ülkenin pasaportunu almak anlamına gelmiyor. Ancak eğitiminizi tamamladıktan sonra iş bularak geçici ikamet edinirseniz ve bunu daimi ikamet yerine dönüştürürseniz, 5 yıl sonra Alman pasaportuna başvurabilirsiniz