Türkiye Göçmenlik
Türkiye Göçmenlik Şartları
Son yıllarda Türkiye, ekonomik gelişiminin iyi olması nedeniyle dünyanın en üst düzey ülkelerinden biri haline geldi. Bu nedenle her yıl çok sayıda göçmen göç etmek için bu ülkeyi seçmektedir. İnsanlar bu ülkeye farklı şekillerde göç edebilir ve vize alabilirler. İran, Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan’dan başvuranlar bu ülkedeki en büyük göçmen sayısını oluşturmaktadır. Herhangi bir yöntemle Türkiye’ye göç etmek kalıcı ikamet ve vatandaşlık kazanmayı sağlamaz. Pek çok insan, Türkiye’de mülk satın alarak veya eğitim yoluyla yatırım yaparak Türkiye’ye göç ediyor. Türkiye ikamet şartları hakkında daha fazla bilgi için bu ülkenin resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Çalışma İzni: Türkiye’de çalışmak için çalışma iznine ihtiyacınız olacak. Çalışma izni başvuru süreci uzun olabilir, bu nedenle erken başlamak en iyisidir. Kendi ülkenizdeki veya halihazırda ikamet ettiğiniz ülkedeki Türk büyükelçiliği veya konsolosluğu aracılığıyla çalışma izni başvurusunda bulunmanız gerekir. Çalışma izni genellikle belirli bir işverene bağlıdır, bu nedenle iş değiştirirseniz yeni bir çalışma izni başvurusunda bulunmanız gerekir.
Öğrenci Vizesi: Türkiye’de okumak için öğrenci vizesine ihtiyacınız var. Kendi ülkenizdeki veya halihazırda ikamet ettiğiniz ülkedeki Türk büyükelçiliği veya konsolosluğu aracılığıyla öğrenci vizesine başvurabilirsiniz. Bir Türk üniversitesine veya dil okuluna kabul edildiğinize dair kanıtın yanı sıra eğitiminizi karşılayabileceğinize dair maddi yeterlilik kanıtı sağlamanız gerekecektir.
Dil: Türkçe, Türkiye’nin resmi dilidir, bu nedenle orada yaşamayı ve çalışmayı planlıyorsanız biraz Türkçe öğrenmeniz önemlidir. Türkiye’de yabancılar için birçok dil okulu ve kursu mevcuttur.
Yaşam Maliyeti: Türkiye’de yaşam maliyeti şehre göre değişmekle birlikte genel olarak diğer birçok Avrupa ülkesinden daha düşüktür. Buna göre bütçe belirlemek ve yaşamayı planladığınız şehirde yaşamanın maliyetinin farkında olmak önemlidir.
Kültür: Türkiye zengin ve çeşitli bir kültüre sahiptir, bu nedenle yerel gelenek ve göreneklere saygılı olmak önemlidir. Bir yabancı olarak alışık olmadığınız bazı kültürel farklılıklarla karşılaşabilirsiniz, bu nedenle açık fikirli olmak önemlidir.
Genel olarak, bir yabancı olarak Türkiye’de çalışmak ve okumak tatmin edici bir deneyim olabilir, ancak hazırlıklı olmak ve karşılaşabileceğiniz zorlukların farkında olmak önemlidir.
Çalışma
Bu yöntem Türkiye’de kalmanın en iyi yollarından biridir çünkü Türkiye’de 5 yıl çalıştıktan sonra bu ülkenin vatandaşlığını ve Türk pasaportunu alabilirsiniz.
Türkiye’ye göç edebilmek için Türkiye’deki bir işverenden iş teklifi almanız gerekir. İş bulduktan ve Türk işvereninin muvafakatini aldıktan sonra, işveren yabancı işçi alımı başvurusunu 10 iş günü içerisinde Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın internet sitesine kaydetmelidir. Ardından iş arayan kişinin başvurusunu tüm belgelerle birlikte Türk büyükelçiliğine veya konsolosluğuna göndermeli ve Türkiye çalışma vizesi ile birlikte ikamet kartını almalıdır. Çalışma iznini aldıktan sonra, size ücretsiz sağlık sigortası vb. birçok avantaj sağlayacak olan bir Türk çalışma ikametgahı verilecektir.
Evlilik ve Doğum
Türk ikametgahı elde etmek için 18 yaşından büyükseniz ve bir Türk vatandaşı ile evlenirseniz önce kısa dönem oturma izni alırsınız ve 3 yıl sonra evlilik devam ederse Türk vatandaşlığı alabilirsiniz. Türkiye’de evlenebilmek için çiftlerin birlikte yaşadıklarını ve birlikte yaşayacak maddi güce sahip olduklarını ve güvenlik sorunlarının bulunmadığını kanıtlamaları gerekiyor. Evlilik yoluyla Türk daimi ikametgahının elde edilmesi durumunda, 5 yıl sonra Türk vatandaşlığına ve pasaportuna başvurmak mümkündür.
Türkiye’de bir çocuğun doğumu için vatandaşlık kan kanununa tabidir, yani çocuğunuzun Türkiye’de doğumunun herhangi bir özel ayrıcalığı yoktur ve vatandaşlık alabilmek için ebeveynlerden en az birinin Türk olması gerekir. Ayrıca Türk vatandaşları, 18 yaşından küçük Türk olmayan bir çocuğun evlat edinilmesini kabul etmeleri halinde, o çocuk için Türkiye’de ikamet ve vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler.
Yatırım
Yatırım yoluyla Türk ikametgahı elde etmek birkaç şekilde mümkündür. Bu yöntemler arasında şirket kaydı, mülk alımı, ekonomik sektörlerde yatırım, hisse ve menkul kıymet alımı yoluyla yatırım, Türk bankalarına yatırım ve çalışma hakkı olmaksızın yatırım sayılabilir. Bu yatırımlar Türk vatandaşlığına yol açabilir. Türkiye’de yatırım yapmak için asgari şart, en az 18 yaşında olmak ve bir ekonomik gerekçe planına sahip olmaktır.
– Bir mülk satın alarak Türkiye’de kalmak
Türkiye’de herhangi bir şehir veya köyden ev alarak ikamet başvurusunda bulunabilirsiniz. Büyük şehirlerde alınan bu mülkün değeri en az 75 bin dolar, küçük şehirlerde ise 50 bin dolar olmalıdır. Bir mülk satın almak size kalıcı bir ikamet hakkı sağlamaz ve ikametiniz her yıl yenilenmesi gereken bir yıllık bir ikametgahtır. Ayrıca Türkiye’de bir mülk satın alarak vatandaşlık alabilmek için en az 400.000 ABD doları değerinde bir mülk satın almanız gerekmektedir. Türk pasaportu alarak bu ülkede vatandaşlığın tüm haklarına sahip olursunuz.
– Girişimcilik ve şirket kaydı yoluyla Türkiye’de ikamet
Türkiye’ye göç etmenin bir başka yolu da Türkiye’de girişimcilik ve şirket kaydıdır. Girişimcilik ve şirket kaydı yoluyla Türkiye’ye göç etmenin şartları, başvuru sahibinin öncelikle iş kurma yolunun adım adım belirtildiği bir iş planını sunması ve ardından bu iş planının Çalışma Bakanlığı tarafından onaylanması şeklindedir. Bu şirkette mülkiyetin tamamı size ait olacaktır ve Türk bir ortağa ihtiyacınız yoktur.
– Hisse senedi ve devlet tahvili satın alarak ve bankalara yatırım yaparak Türkiye’de kalmak
Bu şekilde Türkiye’de oturum almanın yolu, başvuru sahibinin banka hesabında gerekli miktarın bulunmasıdır. Bu durumda Türkiye’de geçici ikamet izni alabilir. Bu şekilde Türkiye’de kalmanın maliyeti 500 bin ABD dolarıdır. Türk ikametgahı elde etmek için en az 3 yıl boyunca hisse devri hakkınız yoktur.
Ayrıca Türk bankalarına yatırım yaparak ve hatta para yatırarak Türk oturumu alabilirsiniz. Türk bankalarında bir banka hesabınız varsa ve hesabınızda dolaşım ve mevduat varsa göçmenlik bürosuna ibraz ederek kalış sürenizi uzatmak için ikna edici bir nedeniniz olabilir.
– Türkiye eğitim danışmanlık
Türkiye’de oturum izni almanın en iyi yollarından biri, bu ülkenin üniversitelerinde eğitim almaktır. Bu ülkede eğitim, Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetimi altındadır ve genellikle devlet tarafından yürütülür.
Anaokulunda 6 yaşına kadar, ilkokulda 6 yaşından 14 yaşına kadar, lise ve konservatuarda 14 yaşından 18 yaşına kadar, üniversitede ise 18 yaşından itibarendir ve eğitim ücretsizdir. Türkiye’de eğitim, 2 yıllık teknik diploma, 4 yıllık lisans, 2 yıllık yüksek lisans ve 3-5 yıllık doktora düzeyindedir ve Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) gözetiminde düzenlenir.
Türkiye’deki bazı üniversitelerin uluslararası üniversiteler için matematik, analitik düşünme, problem çözme becerileri ve İngilizce içeren bir giriş sınavı vardır.
“Bir yabancı olarak Türkiye’de çalışmak, yatırım yapmak veya iş kurmak istediğiniz durumda bütün süreçlerde sizlere danışmanlık hizmeti veriyoruz.“