Almanya Göçmenlik
Almanya Göçmenlik Şartları
Almanya’nın liberal göçmenlik politikaları vardır ve insanların iş, eğitim, aile birleşimi ve iltica gibi nedenlerle göç etmesine izin verir. Ancak farklı vizeler için gereksinimler ve belgeler değişiklik gösterir. Oturma izni alan ve Almanya’da en az 5 ila 8 yıl yaşayan göçmenler daimi ikamet veya vatandaşlık için başvurabilirler. Bu, dil ve entegrasyon testlerinden geçmeyi gerektirir.
Almanya’nın yaşlanan nüfusu ve belirli sektörlerdeki beceri eksiklikleri, ekonomiyi canlandırmak için yüksek vasıflı işçileri ve girişimcileri çekmeye yönelik göçmenlik politikalarını teşvik etti. daha fazla bilgi için buradan almanya resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Vize türleri
Almanya’da çalışmak için Almanya’da bir işverenden iş teklifi almalısınız. İş aramak için Almanya’ya gitmek istediğiniz durumda yetkinlikleriniz ve durumunuz Almanya’da çalışmak için yeterli olmalıdır ve iş arama süresince geçiminizi sağlayabilecek maddi gücünüz olmalıdır.
Vatandaşı olduğunuz ülkeye bağlı olarak, Almanya’ya girmeden önce vize almanız gerekebilir. Almanya’da 90 günden daha kısa süre kalmak isteyen yabancı ülke vatandaşları Schengen vizesine başvuru yapmalıdır. Schengen ülkeleri vatandaşları tüm üye devletlerin iç sınırlarını pasaport kontrolünden geçmeden dolaşabilirler. Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, Lihtenştayn, Norveç, İzlanda ve İsviçre Schengen bölgesindeki ülkelerdir.
90 günden fazla süre Almanya’da kalmak isteyen yabancı ülke vatandaşları seyahat amaçlarına göre farklı vize türlerine başvuru yapmalıdırlar. Eğer Almanya’da bir işveren tarafından iş teklifiniz varsa ve en az üniversite mezunu iseniz veya teknik bir mesleki yeterliliğe sahipseniz çalışma vizesi ile Almanya’ya gidebilir ve aynı zamanda oturma izni alabilirsiniz.
Alanınızda en az 5 yıl iş tecrübeliyseniz ve Almanya’da bir iş verenden iş teklifiniz varsa Blue Card ile Almanya’ya gidip çalışabilirsiniz. Blue Card ile Almanya’da belli bir süre çalıştıktan sonra gerekli nitelikleri karşıladığınız durumda kalıcı vatandaşlık başvurusu yapma hakkı elde edebilirsiniz.
Almanya’da çalışabilmek için geçerli yetkinlikleriniz varsa ve bu yetkinliklerinizi bir diploma veya gerekli durumlarda mesleki yeterlilik belgesi ile kanıtlayabilirseniz Almanya’ya iş arama vizesi ile gidebilirsiniz. İş arama vizesi alabilmek için iş aradığınız süreçte masraflarınızı karşılayabileceğinize dair teminat göstermeniz gerekmektedir.
Bilim, sanat veya eğitim gibi alanlarda serbest meslek sahibi olarak kendi işinizi yapmak istiyorsanız, projelerinizi gerçekleştirmek ve yaşam maliyetlerinizi karşılayacak maddi yeterliliğiniz olduğu durumda Almanya’ya gitmek için vize alabilirsiniz. Gittikten sonra serbest meslek sahibi olarak oturma izni alabilirsiniz.
Almanya’da iş kurmak istediğiniz durumda eğer ürün veya hizmetinize ilgili ticari bir talep varsa, ekonomik kalkınmaya katkı sağlıyorsanız ve yeterli sermayeniz varsa iş kurma vizesi ile Almanya’ya gidebilirsiniz. Almanya’da üniversite lisans/lisansüstü eğitimi almak, bir staj veya dil kursuna katılmak için öğrenci vizesine başvuru yapmalısınız. Bu vizeyi alabilmek için eğitim masraflarınızı karşılayabilecek maddi yeterlilikte olmanız gerekmektedir.
İş imkanları
IT alanında çalışanlar, muhasebeciler, hemşireler, elektrik mühendisleri, mekanik mühendisler, ekonomi ve finans alanında çalışanlar, hukuk alanında çalışanlar, öğretmen/eğitmenler, teknik alanda çalışanlar Almanya’da iş bulma konusunda avantajlı meslek sahipleridir. Diğer meslek grupları da tecrübe ve becerilerine göre Almanya’da çalışma fırsatına sahip olabilir.
Oturma izni
Almanya’da 90 günden fazla kalmayı planlayan yabancılar için oturma izni gereklidir. Oturma izni için ikamet ettiğiniz şehirdeki yabancı kayıt dairesine (Ausländerbehörde) başvurabilirsiniz. Almanya’ya gitme amacınıza göre farklı belgelerle başvuru yapmalısınız.
Eğitim
Almanya’da eğitim almak uluslararası öğrenciler için cazip bir seçenektir. Kaliteli eğitim sistemi ile geleceğinize yatırım yapabilirsiniz. Birçok Avrupa ülkesine nazaran eğitim devlet üniversitelerinde ücretsizdir. Genellikle 150 ila 300 euro arasında değişen dönem harcı dışında bir eğitim ücreti ödemezsiniz. Ayrıca birçok üniversite Almanca’nın yanı sıra İngilizce dilinde de programlar sunmaktadır.
Almanya’da Eğitim Almak İçin 5 Neden
Pratik
Almanya’da mesleki eğitim çok çeşitlidir. En başından itibaren teori ve pratik deneyimi birleştirir. Bir şirkette iş başında eğitim alırken, haftada bir veya iki gün veya birkaç hafta, işinizin temelini oluşturan teorik ilkeleri öğreneceğiniz meslek okullarına ayrılmıştır.
Talep ediliyor
Tüm sektörlerden şirketler şu anda kursiyer arayışında olduğundan, mesleki eğitim programında yer alma şansınız mükemmeldir.
Gelir
Almanya’da bir mesleki eğitim programına başladığınızda, ilk günden itibaren para kazanmaya başlayacaksınız. Şirketler, kursunuzun bir parçası olarak yaptığınız iş için size maaş ödeyecektir.
Öne geçin
Mesleki eğitim, Alman işgücü piyasasında bir kariyer için biletiniz olabilir. Kursiyerlerin yaklaşık üçte ikisi, mesleki eğitimi tamamladıktan sonra şirketlerinde kalıcı olarak çalışıyor. Programınızı tamamladığınızda, mesleğiniz için tam anlamıyla yetkinleşecek ve iyi para kazanacaksınız. Şirketinizi, faaliyetlerini ve çalışma arkadaşlarınızı zaten tanıyor olmanızdan da yararlanacaksınız.
Beklentiler
Mesleki eğitim sizi geleceğe hazırlar. Mesleki yeterliliğe sahip profesyoneller, Alman işgücü piyasasında yüksek talep görmektedir. Bazı alanlarda, mesleki yeterliliğe sahip adaylar, üniversite mezunlarından bile daha fazla rağbet görmektedir. Almanya’da bir kariyere başlayın! Alman şirketleri başvurunuzu dört gözle bekliyor. Ve kim bilir, bir gün kendi işinizi kurabilir ve kendiniz stajyer alabilirsiniz.
Almanya’da mesleki eğitim, genellikle karmaşık bir yapıya sahiptir ve uygulamalı bir eğitim modelini içerir. Öğrenciler, belirli bir meslekte uzmanlaşmak için teorik eğitim ile iş yerlerinde pratik çalışmaları birleştirirler. Bu eğitim modeli, iş dünyasıyla eğitim kurumlarının güçlü bir işbirliği içinde olduğu çift sisteme dayanır.
Almanya’da üniversite eğitimi almak isteyen Türk vatandaşları ÖSYM puanıyla Türkiye’de bir üniversiteye yerleşmeye hak kazandığı durumda Almanya’daki üniversitelere başvuru yapabilir.
Almanya’da eğitim alan üniversite öğrencileri 120 gün tam zamanlı veya 240 gün yarı zamanlı olarak çalışabilirler. Almanya’da üniversite eğitimini tamamlayan yabancı ülke vatandaşları iş aramak için 18 aya kadar bu ülkede kalabilir.
Dil
Birçok Alman İngilizce konuşsa da Almanca öğrenmek toplumla daha iyi bütünleşmenize ve günlük yaşamınızı kolaylaştırmanıza yardımcı olacaktır. Almanya’da çalışmak için en az B1, bazı meslek gruplarında en az B2 seviyesinde Almanca bilmeniz gerekmektedir.
Almanya Fırsat Kartı
2023 yılından itibaren Almanya’nın uluslararası profesyonel işgücü ihtiyacının artması sebebiyle bu ülkede çalışma izni alma kuralları basitleştirilmiştir. Yeni çıkan yasaya göre üniversite diploması veya mesleki yeterlilik belgesine sahip kişiler uygun koşulları sağladığı durumda Almanya işgücüne katılabilirler.
Almanya çalışma izninin avantajları şunlardır:
- Oturma izni
- Mavi kart ve belirli bir süre sonra vatandaşlık hakkı elde edebilme
- Çocuklar için ücretsiz eğitim hakkı
- Avrupa Birliği’ne vizesiz seyahat
- Aile üyelerinin sağlık ve tıbbi hizmetlerden ücretsiz faydalanması
Almanya’da çalışabilmenin genel anlamda 3 farklı yolu vardır:
İŞ TEKLİFİ VİZESİ
Temel olarak, Almanya’da ikamet eden bir işverenden iş teklifi aldığınız durumda bu ülkede çalışabilirsiniz. Bu durumda iş teklifi alan kişi gereken belgelerle birlikte Almanya vizesi başvurusu yapabilir. Yeni çıkan yasaya göre Avrupa Birliği ve Almanya vatandaşlarının sizin üzerinizde önceliği yoktur ve Alman şirketinin Almanya ve Avrupa Birliği’nde iş ilanı verme zorunluluğu bulunmamaktadır.
İŞ ARAMA VİZESİ
Almanya iş arama vizesi alarak 6 aylığına Almanya’ya seyahat edebilir ve Alman iş bulma kurumlarıyla yakın temas halinde iş arayabilirsiniz. Bu süre içerisinde uygun bir iş bulmayı başarırsanız bu ülkede çalışma ve ikamet başvurusunda bulunabilirsiniz. En az 3 yıllık iş tecrübesi, lisans veya önlisans diploması, 6 aylık mali yeterlilik ve B1 Almanca dil sertifikasına sahip olmak, Almanya iş arama vizesi almak için gerekli şartlar arasındadır. Yeni çıkan yasaya göre bu 6 ay boyunca ayda 40 saate çalışarak masraflarınızın bir kısmını karşılayabilirsiniz.

AUSBILDUNG
Ausbildung, Almanya’da iş piyasasına girmek için eğitim alabileceğiniz ve daha sonra Almanya’da iş bulma şansınızı fazlasıyla arttıran teknik ve mesleki kursları ifade eder. Eğitim aldığınız alanda çalışarak hem tecrübe kazanırsınız hem de çalışmanız karşılığında maaş alırsınız. Bu programa katılmak için en az lise mezunu olmalısınız ve Almanca B1 dil yeterliliği göstermelisiniz.
Almanya’da en çok talep gören meslek grupları:
- Bilgisayar teknolojisi ve IT alanında çalışan uzmanlar
- Mühendisler
- Hemşireler
- Doktorlar
- Muhaseciler
Beyaz Gelecek Danışmanlık olarak Almanya’da çalışmanız için gerekli tüm süreçlerde hizmet veriyoruz.
Alman Tıbbi Tedavi Vizesi
Temel Sorular
Hastanın yanında kimse olacak mı?
Lütfen kalış sürenizi belirtiniz.
Ameliyatın aciliyetini ve tedavi sürecini belirtiniz
Lütfen hastalığın türünü aşağıdakilerden hangisinin olduğunu belirtiniz.
- Tedavi edilebilir hastalıklar ve kanserli tümörler
- Beyin, omurilik veya omurilik tümörleri
- Omurilik ve beyindeki metastazlar gibi ikincil tümörler
- Erken evrede olan karaciğer ve akciğer tümörleri gibi kötü huylu tümörler.
- Göz, kulak, akciğer, böbrek, kemik, pankreas tümörleri
- Prostat kanseri
- Karaciğer ve akciğer metastazı
- Hodgkin lenfoma kanseri
- Meme, rahim ve yumurtalık kanseri
- Diz eklemi değiştirme ameliyatı
- Kalça protezi ameliyatı
Gerekli Belgeler:
- Hastalığın türü, yapılan tedavi ve ameliyatlar, kullanılan ilaçları içeren ilgili tabip sertifikası ve raporunun düzenlenmesi
- Türkiye’de yapılan ve ultrason, radyografi gibi hastalık teşhisi ile ilgili en son testlerin hazırlanması
- En az 3 ay geçerli pasaportun 2, 3 ve 4. sayfalarının aslı ve fotokopisini ibraz etmek (Eski pasaportlarınızı yanınızda getirin)
- Başvuru sahibinin (hasta) nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf
- İkametgah belgesi: Almanya’da kaldığınız süre boyunca hastanede konaklayacaksanız hastaneden bir onay almanız gerekir. Aksi takdirde otel rezervasyon makbuzunu veya ev kiralama sözleşmesini yanınızda getirmelisiniz. Bir akrabanızın evinde kalıyorsanız, ondan bir davetiye almalı ve belgelere eklemelisiniz.
- Davetiyeniz varsa aslını ve fotokopisini yanınızda getiriniz. Bu davetin resmi bir teminat olarak sunulması gerektiğini unutmayın.
- Tıbbi onay: Türkiye’de doktorunuz tarafından tıbbi onay verilir.
- Almanya’daki doktorunuzdan teyit yazısı: Vize almadan önce Almanya’daki hastane veya kliniklerden biriyle sözleşme imzalamalısınız. Almanya’da uygulanan tedavi açıklanmalı, tedavinin başlangıç tarihi, süresi ve yaklaşık tedavi maliyeti bu sözleşmede belirtilmelidir.
- Çalışma belgesi: Bu belge işveren tarafından verilir ve kişinin işi, şirketteki konumu gibi bilgileri içerir. Serbest meslek sahibi iseniz işletme ruhsatını, sendikadan tanıtım mektubunu vb. sağlayın.
- İzin yazısı: Eğer bir yerde çalışıyorsanız çalıştığınız kurumdan alacağınız izin yazısını da yanınızda getirmelisiniz.
- Eşin mali ve mesleki durumu: Kişi evli ise eşinin mali ve mesleki durumuna ilişkin geçerli belgeler sunulmalıdır.
- Mülkiyet belgeleri: Arsa, ev veya kira sözleşmesi mülkiyet belgesinin aslı ve fotokopisi gereklidir.
- Mali yeterlilik: Almanya’da kaldığınız süre boyunca tıbbi masrafları karşılayabileceğinizi belgelemeli ve kanıtlamalısınız.
- Sağlık sigortası
- Ebeveyn onayı (reşit olmayan çocuk için)