Sık Sorular Sorular
Çoğu insanın bu konuda düşündüğü ve süreçlerinde hata yaptığı en çok soruyu yanıtlıyoruz. bu sorular avukatlarımız tarafından cevaplandı, bu yüzden size kalmış herhangi bir soru varsa daha fazla cevap vermekten çekinmeyin
Beyaz Gelecek Danışmanlık’ta her zaman avukatlarımızla iletişime geçebilir ve süreçle ilgili aklınıza takılanlar hakkında bilgi alabilirsiniz.
30 farklı ülkede 271‘den fazla seçkin eğitim kurumunun resmi temsilciliğini yapan ve farklı yurtdışı eğitim seçenekleri sunan Beyaz Gelecek Danışmanlık’ta ihtiyaç ve beklentilerinize uygun bir yurtdışı eğitim programı mutlaka vardır.
Yurtdışında her eğitim programı için belirlenmiş bir minimum yaş sınırı vardır. Ancak 7’den 70’ye herkes için bir eğitim programı sunulmaktadır, seçtiğiniz programa ve durumunuza göre farklı alternatifler sunulmaktadır.
Bu konuda tek bir cevap vermek imkânsızdır. İngilizcenin anadil olarak konuşulduğu ülkelerden herhangi birinde eğitim almak uygundur, bu konuda hangi ülkeyi tercih edeceğiniz kişisel tercihlerinize göre değişkenlik gösterir. Dil öğrenirken beraberinde hangi ülkede daha iyi zaman geçireceğinizi düşünüyorsanız seçiminizi de ona göre yapmalısınız.
Yurtdışı eğitim programlarına katılan her öğrenci katıldığı eğitim programına uygun bir diploma/sertifika almaktadır.
Yurtdışı gitmek isteyenlerin ilk aklına gelen sorulardan biri şüphesiz budur. Asla hiçbir danışmanlık firması size vize garantisinde bulunamaz. Firma danışmanları ile yapacağınız görüşme sonucunda vizeyi rahatlıkla alabilecek durumda olanlar, vizeyi belirli koşulları yerine getirerek alabilecekler veya vizeyi kesinlikle alamayacak durumda olanlar şeklinde bir sınıflandırma yapabiliriz. Vize alabilmeniz tamamen bu koşulları sağlama durumunuza bağlıdır.
Yurt dışında eğitiminiz boyunca ortaya çıkacak tüm masraflarınızı (eğitim giderleri, konaklama, uçak bileti, cep harçlığı .vs) karşılayacak bir kaynağa sahip olmanız gerekir. Ve bu miktar ülkeden ülkeye hatta bir ülkedeki farklı şehirlere göre değişmektedir. Eğitim danışmanları ile yapacağınız görüşmelerde bu durumunuza uygun eğitim programı, eğitimin süresi, ilgili ülkedeki kalış süresi vb durumlar size bildirecektir.
Yurtdışında eğitim almak istediğinizde, eğitiminiz boyunca gittiğiniz ülkenin yasalarına, kurallarına uyacağınıza, ülkedeki sosyal yaşantıya ayak uyduracağınıza, eğitiminiz sonunda ülkenize geri döneceğinize dair herhangi bir uygunsuzluk gözlemlenmemesi gerekmektedir.
Kalıcı göçmen olarak gitmek istediğiniz durumda ise sizin yetkinliklerinizin gitmek istediğiniz ülkeye uygun olup olmadığına ve o ülkede maddi ve manevi bir sorun yaşamayacağınıza dair güvence alınmalıdır.
Eğitim ücreti ödemeleri aksi belirtilmedikçe vizenizi aldıktan sonra yapılmaktadır. Ancak bazı ülkelerin vize koşulları gereği vize aşamasından önce okul ödemenizi yapmanız sizden istenmektedir. Bazı yurtdışı eğitim kuruluşları da vize almadan önce ödemenizi yapmanızı isteyebilmektedir.
Sadece Avustralya ve İrlanda’da tam zamanlı öğrencilere yasal çalışma izni verilmektedir. Avustralya ve İrlanda’da çalışma iznine sahip olmak için haftada en az 20 saat ders alacak şekilde kayıt yapılması ve öğrenci vizesine başvurulması gerekir. Bazı ülkelerde ise öğrencilere kısıtlı süreli çalışma izni verilmektedir.
İngiltere vize başvurusunun neticelenme süresi 5-15 iş günü arasında değişmektedir, gerçek vize alma süreleri konsolosluğun web sitesinden takip edilebilmektedir;
Amerika vize başvurusunun neticelenme süresi genellikle 2-3 iş günü sürmektedir, ancak Amerikan konsolosluğundan vize başvurusu için randevu verilen tarihler yoğun dönemlerde 30-40 gün sonrasına olabilmektedir.
Avustralya vize başvurusunun neticelenme süresi dil kursu vizeleri için 2-12 hafta arasında, lisans ve yüksek lisans programlarının vizeleri ise 2-3 hafta sürmektedir.
Kanada vize başvurusunun neticelenme süresi 3 – 20 hafta arasında sürebilmektedir.
Herhangi bir ülke bütün özellikleri bakımından diğerlerinden daha iyi olmadığı için ülkelerin maliyet, mesafe, vize şartları, çalışma izinleri, iklim şartları gibi özelliklerine bakarak bir danışman aracılığı ile karar vermenizde fayda vardır. Burada önemli olan sizin beklentilerinize uygun ülkenin seçilmesidir.
Eğitim alınacak üniversiteye karar için kişinin mevcut not ortalaması ve akademik geçmişi değelendirimelidir. Eğitim alınacak kurumun başarısı, eğitim programı içeriği, üniversitenin bulunduğu şehir ve eğitim/yaşam maliyetleri de eğitim alınacak kurum tercihini etkilemektedir. Bu bağlamda birden fazla üniversiteye başvurup kabul edenler arasında tercih yapmak en uygun yöntemdir.
Türkiye’den alınan burslar için TÜBİTAK, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Eğitim Vakfı gibi burs veren kurumların web sitelerinden burs şartları araştırılabilir.
Yurt dışında eğitim almak isteyen kişiler için ise üniversite bursları açısından en zengin ülke Amerika’dır. Bununla birlikte burs alabilme durumunuzu ve alabileceğiniz burs miktarını not ortalamanız ve akademik geçmişiniz belirlemektedir.
Eğitim alınacak ülkeler ile ilgili ciddi farklar bulunmaktadır. Sosyal hayatı rahat olan bir ülke tercih ediyorsanız, göçmen ülkeleri olan Avustralya, Yeni Zellanda ve Kanada, eğer asıl amacınız tatil yapmak ise Malta, iklimin yumuşak ve sıcak olası önemli ise Avustralya ve Amerika nın güney eyaletleri, çalışma izni önemli ise Avustralya, master programınızı 1 yıl da tamamlamak istiyorsanız İngiltere, prestijli bir ülke için Amerika ve İngiltere, üniversite eğitimlerinin ücretsiz oluğu bir ülke için Almanya ve Avusturya, ekonomik bir ülke için ise Ukrayna ve Belarus sizin için daha uygun olacaktır. Bu ölçüler detaylandırılıp çeşitlendirilebilir ve bu konuda uzman yardımı almanız sizin yararınıza olacaktır.
Ülkeler arasında vize için önemsenen parametreler arasında farklar vardır. Bir ülkeden vize alamamış bir kişi bir başka ülkeden rahatlıkla vize alabilmektedir. Ülkelerin kendi içlerinde de farklı vize türleri bulunmakta ve farklı parametreler için değerlendirme yapmaktadır. Sonuç olarak herhangi bir öğrenci için daha kolay vize alabileceği ülkeler tanımlanabilir ancak herkes için geçerli bir cevap verilemez.
Beyaz Gelecek Danışmanlık olarak Türkiye ve İran’da ofislerimiz bulunmaktadır. Bununla birlikte hizmet verdiğimiz ülkelerde avukatlarımız ve iş ortaklarımız vardır.
YÖK denkliği yurt dışındaki ön lisans, lisans veya yüksek lisans eğitiminizin ardından almış olduğunuz diplomanın ve sunulan programın kazanımlar bakımından Türkiye’deki lisans, ön lisans veya yüksek lisans programlarına ve diplomasına da denk/eş değer olduğunun YÖK tarafından onaylanması durumudur. Öğrenim görmek istediğiniz okul ve programın YÖK denkliği olup olmadığını okultanima.yok.gov.tr adresinden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. Denklik alma süreci yaklaşık 3 aydır.
Türkiye’den alınan burslar için TÜBİTAK, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Eğitim Vakfı gibi burs veren kurumların web sitelerinden burs şartları araştırılabilir.
Bütün ülkeler için eğer bir işveren size sponsor olursa çalışma ve oturma izni başvuru yapabilirsiniz. Ancak aşağıdaki durumlarda işveren sponsorluğuna ihtiyaç yoktur;
Amerika; en az bir yıl süren akademik bir eğitimden sonra 12 ile 29 ay arasında değişen çalışma izni alınabilir.
İngiltere; Akademik eğitimden sonra 2 yıl çalışma izni alınabilir.
Avustralya; En az 2 yıl süren akademik (belli bölümler için geçerli) bir eğitimden sonra 18 ay çalışma izni alınabilir.
Kanada; Akademik bir eğitimden sonra eğitim süresini ve 3 yılı geçemeyecek bir süre kadar çalışma izni alınabilir.
Kişinin sahip olduğu oturma izni ve çalışma izni gibi haklar eşi ve çocukları için de geçerlidir.
Kalacak yer bulabilmeniz için gitmek istediğiniz üllkedeki ekip arkadaşlarımız size yardımcı oluyor. Tercihinize, bütçenize ve birlikte gideceğiniz kişi sayısına göre farklı konaklama seçenekleri ortaya çıkıyor.
Sahip olduğunuz vize türüne, durumunuza ve uzatma nedeninize bağlı olarak vizenizi uzatabilme durumunuz değişmektedir.
Pasaportunuz TC büyükelçilik ve konsolosluklarında uzatabilirsiniz.
Referans mektubu okullara başvururken niyet mektubu ile beraber eklenmesi durumunda kabul alma ihtimalinizi artıracak bir belgedir. Çoğunlukla 2 adet istenir. Eğer direkt olarak kendi ülkenizden başvuru yapıyorsanız son mezun olduğunuz kurumdan 2 profesörünüzün/öğretmenizin yazması etkili olacaktır. Referans mektubunu yazan bireyin iletişim bilgilerinin mektupta bulunması zorunludur.
Yurt dışında yalnızca yıllık harç ücreti vererek ücretsiz üniversite okuyabileceğiniz ülkeler kısıtlıdır. Bu ülkelerden bazıları; Finlandiya, Norveç, Almanya, Avusturya ve Fransa’dır. Bununla birlikte akademik özgeçmişinize uygun burslu eğitim fırsatlarından yararlanmanız mümkündür.
Yurt dışındaki ülkelerde Türkiye’deki gibi bir üniversite sınavı sistemi bulunmadığı için başvuru yapmak için son ana kadar beklememek gerekir. Kontenjanlar başvuru sırası ve yoğunluğuna göre erken zamanda dolabilmektedir. Her okulun güz, bahar, yaz ve kış dönemleri için belirlenen son başvuru tarihleri bulunur. Eğitim almayı düşündüğünüz programın son başvuru tarihine en erken bir yıl, en geç üç ay kala başvurunuzun tamamlamanız gerekir.
Evet başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yaparken bu sınavlara henüz girmediğinizi ancak yakın bir tarihte gireceğinizi taahhüt ederek şartlı kabul alabilirsiniz. Sınav sonucunuzu alıp İngilizce yeterliliğinizi kanıtladıktan sonra okuldan kesin kabulünüz tarafınıza iletilir.
Kabul mektubunuzu aldıktan sonra eğitim tarihiniz yaklaşınca gideceğiniz ülkenin vizesine başvuru yapmanız gerekir. Vizeye girmeden önce eğitim ücretinizin bir kısmını eğitim alacağınız kuruma ödemeniz gerekebilir.
Yurtdışında çalışma izni alabilmek için dil seviyesinizin kendinizi ifade edebilecek seviyede (en az B1) olması beklenmektedir, daha ileri dil seviyeleri avantajınızı arttıracaktır. Bazı ülkeler oturma izni için dil şartı istememektedir ancak dil bilmediğiniz durumda çalışma izni almanız zorlaşacaktır.